Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Το μάρκετινγκ περιεχομένου και η επιχειρηματική ανάπτυξη

Το μάρκετινγκ περιεχομένου και η επιχειρηματική ανάπτυξη.

" O κόσμος εμπιστεύεται μάρκες που τις έχουν άνθρωποι που εμπιστεύεται"


Οι οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, επηρέασαν την επικοινωνία των επιχειρήσεων. Εν συντομία θα λέγαμε πως μετέβαλλαν –αρνητικά- τον όγκο της, μια που οι  επιχειρήσεις περιόρισαν δραστικά τα οικονομικά μεγέθη που αφορούσαν στη διαφημιστική τους δαπάνη και απ΄την άλλη, πρόσθεσαν – θετικά- νέα κανάλια, μια που  οι διαφημιστικές επιχειρήσεις βρήκαν στην τεχνολογία και στα κοινωνικά δίκτυα έναν ιδανικό για τις συγκεκριμένες συνθήκες σύμμαχο-Μέσο.
Η ανάπτυξη των  κοινωνικών δικτύων, (που η ανάπτυξη τους ευνοήθηκε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν) η  ανάδειξη του video ως η δυναμική  μορφή επικοινωνίας, η καθιέρωση του εταιρικού blog ως ένα ουσιαστικό βήμα εταιρικής επικοινωνίας, η γενικευμένη χρήση των διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars),  αποτελούν  τις ενδείξεις ενός έντονα διαφοροποιημένου περιβάλλοντος, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, στο χώρο της επικοινωνίας των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, συντελούνται και κάποιες άλλες ουσιαστικές αλλαγές όπως, η υποχώρηση –αρχικά λόγω κόστους-των «παραδοσιακών» διαφημιστικών μέσων, η αλλαγή των καταναλωτικών πρότυπων του κοινού, η διαφοροποιημένη-πιο επιφυλακτική- στάση των καταναλωτών απέναντι στις εταιρείες. Τα νέα αυτά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε  συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες των νέων Μέσων,  δημιουργούν σίγουρα ένα νέο, ενδιαφέρον, πιο ευρύ ως προς τα κανάλια, πλαίσιο, για την επικοινωνία, αλλά και πιο απαιτητικό.
Πιο απαιτητικό, γιατί οι καταναλωτές κουρασμένοι από την μανία των προηγούμενων χρόνων και έχοντας μια πιο αυστηρή ματιά στις προτάσεις των εταιρειών, δείχνουν ώριμοι πια να ξεπεράσουν «αυτό που φαίνεται», στα πλαίσια μιας -πολλά υποσχόμενης- διαφήμισης και αποφασισμένοι να ανακαλύψουν το «είναι», την πραγματική αξία της εταιρείας και των προϊόντων της.
Η απαίτηση  αυτή είναι και η αιτία που έχει μετατοπιστεί η αιτία της ανταπόκρισης των καταναλωτών, από την συχνότητα των διαφημίσεων, στο ίδιο το  περιεχόμενο της επικοινωνίας, όπως φυσικά και προς τα Μέσα εκείνα που αναδεικνύουν το περιεχόμενο.

Όλα  αυτά, θέτουν νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Που πρέπει να αντιληφθούν την νέα απαίτηση να μεταδίδουν, συστηματικά χρήσιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο προς ένα σαφώς καθορισμένο κοινό, υιοθετώντας και υλοποιώντας μια οργανωμένη στρατηγική περιεχόμενου.

Το blog ας πούμε παρέχει στις επιχειρήσεις την ιδανική πλατφόρμα για να χτίσουν αναγνωρισιμότητα και να αποσπάσουν μια εκτίμηση από το κοινό  ως «οι ειδικοί». Επιπλέον δημιουργεί ένα σαφές σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό.
 Ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαθέτουν σήμερα blog, είναι μεγάλος.
Όμως το περιεχόμενο που συναντάμε σ’αυτό, αναφέρεται τις  περισσότερες φορές στα νέα και στις επιτυχίες της επιχείρησης. Με τέτοιο  περιεχόμενο, ανεξάρτητα από  τις αρχικές προθέσεις, το blog καταλήγει ένα εργαλείο που ελάχιστα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Γιατί ο σκοπός του είναι η συστηματική και  ωφέλιμη πληροφόρηση των πιθανών πελατών. Και αυτός ο στόχος δεν κατακτιέται με αυθόρμητες  αναρτήσεις προσωπικού ενδιαφέροντος, που ικανοποιούν απλά την ανάγκη της παρουσίας της επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα.  Αυτός ο στόχος  κατακτιέται με συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική  περιεχομένου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται, δεν έχει νόημα  να είναι αυτό-διαφημιστικό. Το περιεχόμενο δεν στοχεύει σ’  ΕΜΑΣ, αλλά δημιουργείται για ΕΚΕΙΝΟΥΣ, το κοινό της επιχείρησης. Και η αξία του προέρχεται από τη γνώση που μεταφέρει και την διάθεση που προκαλεί  στο κοινό για συμμετοχή σε μια αμφίδρομη επικοινωνία Οι υποψήφιοι πελάτες δείχνουν ενδιαφέρον  για την εξειδίκευση.

Η επιχείρηση που επιθυμεί να εμφανιστεί ως «ειδικός» πρέπει να παράγει περιεχόμενο. Και αυτό είναι μια αρκετά απαιτητική υπόθεση αυτή. Ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις ,
Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι παρά άνθρωποι που συνδέονται με ανθρώπους. Προσφέρουν σήμερα μια εξαιρετική ευκαιρία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων να χτίσουν μια κοινότητα μεταξύ των υποψηφίων πελατών τους, αυτών αρχικά  που συνδέονται μέσω του λογαριασμού τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κόσμος εμπιστεύεται τις μάρκες που τις «έχουν» άνθρωποι που εμπιστεύονται. Το περιεχομένου έχει τη  δύναμη να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτή και να συμβάλλει  στην  επιχειρηματική  ανάπτυξη.  Αρκεί να  γίνει σωστά.



Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Εταιρική επικοινωνία. Η θετική ανταπόκριση δεν είναι δεδομένη

Εταιρική επικοινωνία. Η θετική ανταπόκριση δεν είναι δεδομένη 


Τι καλύτερος τρόπος από το να διαφημίσεις το προϊόν σου μαζικά , στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα. Σωστά;  Σωστά.
Έχεις μαζέψει αρκετά e-mails με διάφορους τρόπους  μέχρι σήμερα, σου έδωσε και το φιλαράκι από τη δική του δουλειά καμιά 1000αριά και άλλα τόσα ο «σύμβουλος» από δική του βάση «αξιόπιστη» . Τα στέλνεις και περιμένεις την θετική τους ανταπόκριση  μόλις μάθουν τα νέα σου. Σωστά; Λάθος .
Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α , τον Σεπτέμβριο του  2014 σε 2000 άτομα ηλικίας 18-55 . Σύμφωνα με την έρευνα , μόνο το 15% δεν θα αντιδράσει σε άσχετο  μήνυμα και απλώς θα το διαγράψει. Το υπόλοιπο μάλλον αντιδράει έντονα και καθόλου θετικά με το  20% να δηλώνει μάλιστα  πως θα σταματήσει να αγοράζει προϊόντα της εταιρείας που του έστειλε το άσχετο μήνυμα.
Σύμφωνα με τις  αντιδράσεις που αναφέρθηκαν :
67% θέλουν να διαγραφούν από τη λίστα των e-mail  της εταιρείας
43% δηλώνουν πως θα αγνοούν στο εξής κάθε μελλοντική επικοινωνία με την εταιρεία
32% Σταματούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή της εταιρείας
13% Διαμαρτύρονται για τη στάση της εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα

Η έρευνα αυτή είναι μια καλή απόδειξη πως, η μαζικότητα στην επικοινωνία που εξασφαλίζουν η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι από μόνα τους στοιχεία που εξασφαλίζουν  μια επιτυχημένης προώθηση.  Χρειάζεται να ξέρεις πως τα χρησιμοποιείς και σε ποιον απευθύνεσαι.  Η τεχνολογία δεν είναι απλά η εξέλιξη της «ντουντούκας» που απλώς διαλαλούσε το εμπόρευμα και όσοι περισσότεροι το άκουγαν τόσο καλύτερα.
Στην πραγματικότητα σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επειδή εύκολα θα σε ακούσουν «όλοι», πρέπει να ξέρεις τι λες,  πως, σε ποιον και πότε  το λες.
Ακούγεται λογικό αλλά δεν είναι αυτονόητο. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η καθημερινή πρακτική που βιώνουμε όλοι μας όταν ανοίγουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.
Μακροπρόθεσμα, αυτή η ψευδαίσθηση επικοινωνίας ίσως να έχει και πιο αρνητικές συνέπειες. Γιατί δίνει έμφαση στη ποσότητα, των μηνυμάτων ας πούμε,  που μετριέται εύκολα από τον καθένα και παραβλέπει την ποιότητα του περιεχομένου τους, που για να αξίζει, απαιτεί σχέδιο, προετοιμασία και ανάλογη εμπειρία. Που σημαίνει απλά  πως, όποιος έχει προφίλ στο facebook δεν είναι  κατά συνέπεια κατάλληλος να διαχειριστεί την επικοινωνία και να χτίσει την εικόνα της επιχείρησης   προς τα έξω.


Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η δυνατότητα μαζικής, τακτικής και φτηνής επικοινωνίας είναι αυτό που κάθε επιχειρηματίας ονειρεύεται. Αν όμως η επικοινωνία ανταποκρίνεται μόνο σ’αυτά χωρίς να έχει ουσία και περιεχόμενο που να αξίζει τόσο για αυτόν, που την οργανώνει, όσο και για τους αποδέκτες του,  παύει να είναι μια αμφίδρομη αποτελεσματική επικοινωνία και γίνεται μια διαδικασία που σταδιακά μειώνει αντί να αυξάνει  τα μέλη της «κοινότητας» που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την επιχείρηση του