Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Όλοι σημαίνει όλοι (και κυρίως οι Λαρισαίοι).


«Όλοι μαζί για τη Λάρισα». Είναι η πρόσκληση για συστράτευση που απηύθυνε ο διευθυντής της ομάδας έργου για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας, κ. Γιώργος Βουλγαράκης κι έχει δίκαιο που τη ζητάει. Μια τέτοια προσπάθεια όπως αυτή της πολιτιστικής πρωτεύουσας -οφείλει να- είναι προσπάθεια όλης της πόλης. 

Ωραίο είναι να το ακούς αυτό, είναι όμως καλύτερο να το βιώνεις. Το λέω, γιατί η διαδικασία για την υποψηφιότητα της πόλης στην οποία «πρέπει να συστρατευθούμε», ξεκίνησε μ’ έναν …αποκλεισμό. Αναφέρομαι στην απουσία ανοιχτής πρόσκλησης της τοπικής Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών να συμμετέχουν, (και πιστεύω πως η Διοίκηση της ένωσης θα έπρεπε ήδη να είχε αντιδράσει γι’αυτό) στον σχεδιασμό τουλάχιστον της οπτικής ταυτότητας της υποψηφιότητας. 
Πέρα από το οικονομικό όφελος (που θα εμφάνιζε μία δημοτική αρχή που εμπιστεύεται και υποστηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες της πόλης ) θα ήταν τιμή για όλα τα διαφημιστικά γραφεία να συμπράξουν σε μια προσπάθεια που έχει έναν ειδικό χαρακτήρα. Επιπλέον έχουν δυο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως και κάθε Λαρισαίος… απλά ξέρουν την πόλη. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουν ..τη google  για να μάθουν τις ιδιαιτερότητες της. Τη ζουν καθημερινά, την αξιολογούν. Ξέρουν τις αδυναμίες της αλλά κυρίως  τα «δυνατά» της σημεία. Όχι σαν τοποθεσίες. Αλλά σαν «εμπειρίες» που αξίζει να παρουσιαστούν σε κάθε επισκέπτη. Οι Λαρισαίοι γραφίστες επιπλέον, έχουν αποδείξει -για όσους παρακολουθούν τη δουλειά τους με ενδιαφέρον όπως εγώ-, τη δημιουργικότητα τους και είναι - ήταν- σίγουρα σε θέση να παρουσιάσουν αξιόλογες προτάσεις. Άλλωστε πολλοί απ’ αυτούς έχουν εμπειρία απαιτητικών εταιρικών παρουσιάσεων και διεθνών συνεργασιών και θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι αξιόλογο, τουλάχιστον όσο αυτό που είδαμε στην παρουσίαση (κατά τη γνώμη μου η πρόσκληση για την οπτική ταυτότητα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά τις τοπικές επιχειρήσεις επικοινωνίας και αυτόν τον …αποκλεισμό τον βρίσκω λογικό).

Για την ιστορία να αναφέρω ότι μια τέτοια ανοικτή διαδικασία για τον σχεδιασμό του σήματος, χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες και ένας από τους λόγους, ήταν ακριβώς, για να προκαλέσει την συμμετοχή του κόσμου, στο μεγάλο και ιδιαίτερο εκείνο εγχείρημα και να δημιουργήσει την αίσθηση «ότι μας αφορά όλους». Ο εθελοντισμός ήρθε μετά. Κι αν όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ήθελε-θέλει-ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των Λαρισαίων, τι καλύτερη αφορμή από το να ενέπλεκε και το κοινό της πόλης στην τελική επιλογή του σήματος. Έχω παρακολουθήσει ανάλογες προσπάθειες στο εξωτερικό, με την ψηφοφορία των κατοίκων για την επιλογή προτάσεων για τον εξωραϊσμό των δημόσιων χώρων της συνοικίας μας. (Η τεχνολογία άλλωστε μπορεί να εξυπηρετήσει  και τη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη ταχύτητα της διαδικασίας)

Κι αν γράφω αυτό το σημείωμα είναι γιατί πιστεύω ότι αυτό που παρουσιάστηκε ως η οπτική ταυτότητα, ήταν κάτι εξαιρετικά μέτριο (που κάνει πιο ενοχλητικό τον αποκλεισμό).
Το μήνυμα «γέφυρες προοπτικής» το βρίσκω ιδιαίτερα επιτυχημένο. Σε αρμονία με την προσπάθεια και με σαφή στόχευση. Δεν μπορώ να πως όμως το ίδιο και για το σήμα που το συνοδεύει. Στα θετικά του θα έλεγα πως είναι απλό και ευκολομνημόνευτο. Μόνο. Εκτιμώ πως, δεν έχει σχεδιαστικό ενδιαφέρον, ούτε κάποια ιδιαιτερότητα ως προς τα στοιχεία που επιδιώκει να συνδέσει, κανέναν δυναμισμό (τόσο στον συνδυασμό των χρωμάτων όσο και στα τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται) και σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται μοναδικό, όπως η προσπάθεια που εννοεί. Ο τρόπος σύνθεσης δε, των επιμέρους στοιχείων –γράμματα/ γέφυρα/ σύνθημα- δημιουργεί σύγχυση και περιορίζει την λειτουργικότητα του, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται σε μικρότερο μέγεθος. Τέλος, οι εικονιζόμενοι κύκλοι (ή μήπως φούσκες) στηρίζονται σε μια λογική σκέψη, αλλά νομίζω πως η εικαστική τους απόδοσή είναι κακή, αφού μάλλον αδυνατίζουν κι άλλο την γέφυρα, ενώ τη  «σοφιστεία» 533=11=Λ –τη βρίσκω ενοχλητική, για να το πω «κομψά» (τι θα σημάνει άραγε αν  είναι 641=11=Λ ή 443=11=Λ για την ισορροπία της γέφυρας και του νοήματος που μεταφέρει.)

Το ταξίδι για τη Λάρισα – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 ξεκίνησε.
Ελπίζω η δημοτική αρχή και η ομάδα έργου να βρουν τρόπους για συμμετοχή των πολιτών  σ’αυτή την προσπάθεια, μαζικά και όχι επιλεκτικά και με κανόνες πλήρους διαφάνειας, όπως ισχυρίστηκε και ο Δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Εύχομαι και ελπίζω το «ταξίδι» αυτό να αποδειχτεί ότι προχωράει στις γραμμές που ορίζει  ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Π. Σάπκας λέγοντας  ότι «Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Λάρισας υπερασπίζεται την καινοτομία και την πρωτοτυπία ενάντια στην τυποποίηση και την ομοιομορφία.  Η πολιτιστική μας πολιτική στηρίζεται στην παραγωγή πολιτισμού  από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό….. Έτσι αποκτούμε  νέα πολιτιστική ταυτότητα….Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών μας συνιστά για ‘μας το βασικότερο χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής.

Οψόμεθα.